Borsten

Borst-bewustzijn

Door Nicole E. Zonderhuis 

Hoe borstbewust ben jij? Draag je je borsten als één van de verworvenheden en krachten van het vrouw-zijn, of is het een deel van je lichaam als elk ander, wegstopt in een passende BH? Eigenlijk is er weinig bekend over de functie van onze borsten: we nemen genoegen met het feit dat ze dienen om een baby borstvoeding te geven. Gezien de korte tijd dat vrouwen een baby hebben én de geavanceerde werking van het menselijk lichaam kan ik me moeilijk neerleggen bij dergelijke korte verklaring. Zou het niet kunnen dat onze borsten, naast de voedende functie voor de baby en de sexuele signaal functie naar de man, onszelf ook iets te bieden zou hebben.

Mijn gedachten hierover begonnen nadat een vriendin van mij naar een integraal therapeut was geweest. Hij vertelde dat borsten functioneren als seismografen. Het zijn gevoelige sponzen die de omgeving scannen en in zich op nemen. Veel extra informatie, die wij wellicht ervaren als vrouwelijke intuitie, bereikt ons via deze weg. Omdat de omgeving niet altijd even zuiver is, kunnen de borsten wat gevoelig en soms zelf pijnlijk worden. Het is daarom aan te raden om bij dergelijke gevoeligheid de gifstoffen uit de borsten te masseren. Ook raadde hij aan vaker de BH te laten voor wat hij is. Onze borsten de ruimte geven komt de sensorwerking van onze borsten ten goede.
Ook tijdens de menstruatieperiode ervaren veel vrouwen een grotere gevoeligheid van de borsten en/of tepels. Zou dat een relatie kunnen hebben met het feit dat de intuïtie op dat moment extra groot is?

In het engels is de medische term voor borsten ‘Mammary glands‘. Op zich een medische verwijzing naar het feit dat wij vrouwmensen kunnen zogen. Maar het mooie eraan vind ik dat glands ‘klieren’ zijn. Een klier is een orgaan dat bepaalde stoffen produceert of transporteert; het scheidt een stof af aan het bloed, aan een orgaan of naar buiten toe (bv oorsmeer). Vanaf het moment dat je in de puberteit komt gaan hormonen je persoonlijkheid bepalen, zowel je gemoed en je lichaam en daarmee je leven. Eigenlijk weet men nog maar weinig van de werking van de meer gecompliceerde klieren. Een kleine maar belangrijke en gecompliceerde klier is de hypofyse, gelegen in de hersenen. Deze klier produceert een scala aan hormonen die veel veranderingen in het lichaam regelt. Zelfs de menselijke stemming hangt deels af van de stoffen die deze klier produceert, of juist niet. Of de epifyse, de pijnappelklier, die in oosterse filosofieën beschouwd wordt als de zetel van de ziel. Volgens Descartes speelt de pijnappelklier een rol bij de interactie tussen lichaam en geest. Omdat borsten één zo heldere functie hebben als de melkproductie blijven al de andere aspecten van deze klieren misschien onderbelicht en onderbewust. Ik zou graag van vrouwen die hun borsten moeten missen horen wat er veranderd is in hun waarneming van de wereld.

Vlak nadat ik tot dit inzien was gekomen, was ik in het Tropen Instituut in Amsterdam en liep dit Mexicaanse vrouwtje tegen het lijf. Het was of ze me echt aankeek. En ze toont me haar borsten. Ze steekt ze eigenlijk als antennes naar voren toe, precies waar we het over hebben gehad. Voor mij was dat een teken om het pad, wat me nog eens liet zien hoe belangrijk de borsten zijn.
Het onderschrift luidde… beeldje dat vermoedelijk met vruchtbaarheidscultus te maken heeft.
Ik weet dat de sjamanen in Mexico een grote kracht toekennen aan vrouwen, omdat zij van nature al alle macht hebben. Dit beeldje gaat voor mij over de vrouwelijke macht.
Nog een reden om aan te nemen dat het niet gaat om een vruchtbaarheids beeldje is het volgende: het vrouwtje heeft geen baby bij zich die ze voedt. En zij heeft een naar buiten gekeerde blik in plaats van naar binnen, zoals dat tijdens de voeding is. De kleine vagina trekt weinig aandacht, in tegenstelling tot wat ik bij andere beeldjes zag, dus het heeft weinig seksuele lading. Nee, het laat duidelijk zien dat er twee antennes aan het lichaam zitten die niet verwaarloost mogen worden, maar gedragen met het respect en zorg die ze toekomen.

ingezonden artikel:

Mijn borsten waren het er niet mee eens

Jouw vraagstuk over borsten als meer dan alleen voedende lichaamsdelen voor kinderen en seksuele tempels voor een man, raakt mijn verhaal: Mijn borsten zijn me altijd zeer lief geweest, zacht en warm, fijn om mijn hand tegenaan te leggen als ik me moest concentreren (bijvoorbeeld tijdens studeren). Ook seksueel ervaar ik ze als zeer erogeen.
Rondom de geboorte van mijn tweede kind, nu drie jaar geleden, gaven mijn bortsen me een bijzonder ervaring.
Ik was hoogzwanger en wilde thuis bevallen. Door spanningen met mijn man steeg mijn bloeddruk zo hoog dat de verloskundigen wilden dat ik in het ziekenhuis zou bevallen. Ik wilde dat echt niet, maar ze wilden me niet helpen als ik op eigen verantwoordelijkheid toch thuis zou blijven. De bevalling duurde vijf dagen, op en af naar het ziekenhuis. De bevalling was zwaar, veel zwaarder dan de eerste die in acht uur gepiept was en een prachtige ervaring. Deze voelde niet zo mooi, hoewel mijn zoon prachtig was.
De borstvoeding verliep aanvankelijk goed maar werd zeer pijnlijk. Na twee weken had ik een zware borstontsteking. Antibiotica leek te helpen. Tot een week of twee later bleek dat ik abcessen in mijn borsten had. Na uitgebreid onderzoek zaten beide borsten vol met pus, volledige abcesvorming in beide borsten. De daaropvolgende details zal ik je besparen, of er kort over zijn: heel veel pijn, ellende en operaties.
De borstvoeding was ook voorbij, er was geen melkproductie meer mogelijk.
Ruim een jaar nadien werd mijn derde kind geboren. Thuis, een prachtige bevalling, zonder inmenging van ziekenhuis of medische wereld, een groot genieten. En de borstvoeding verliep fantastisch. Inmiddels is mijn zoontje ruim anderhalf en voed ik hem nog steeds.

Ik heb de hele periode van abcessen het gevoel gehad dat mijn borsten het niet eens waren met de medische staf in het ziekenhuis, mijn borsten wilden dat ik naar mijn gevoel zou luisteren, ik deed dat niet en mijn borsten gaven het commentaar. Zij zijn mijn boodschappers, het contact met de wereld om me heen, de weg waarlangs ik mijn kinderen voed en mezelf voed met energie uit de wereld om me heen. Sponzen, ja, zo zou je het kunnen noemen…

Sindsdien laat ik mijn borsten spreken: ik vind het fijn om mijn kind te voeden, hoewel de wereld om me heen roept dat hij toch al zo groot is. Laat ze maar praten, ik voel dat het een zeer intens contact is, niet te vergelijken met een andere vorm van contact. Als je iemand omhelst zijn je borsten in contact met die ander. Als ik mijn kinderen optil voel ik hun warmte via mijn borsten.
Ik hoop dat ik ze nooit kwijt raak, ze zijn mijn grote vriendinnen!

Groeten,
Brigitte

Passende BH helpt beeld van je ‘inborst’

Nicole E. Zonderhuis

Volgens onderzoek draagt maar liefst 75 procent van de vrouwen een verkeerde beha. Meestal dragen ze een te kleine BH, maar vaak ook te wijd, niet mooi sluitend of een waar de borsten te veel in hangen. Dat is zonde want een goed passende BH doet wonderen voor je figuur . En vooral ook voor het beeld wat men van je krijgt. Want gek genoeg geeft een goede manier van je borsten dragen, welke wordt bepaald door je houding in combinatie met goed passende BH, een beeld van je ‘inborst’; je gemoed, temperament of innerlijke gesteldheid. De Spaanse flamencodanseressen zijn een goed voorbeeld van goede dracht. Ze ogen allemaal alsof ze cup D hebben, maar dat is absoluut niet zo. Ze dragen met trots, de borst vooruit.
Toen ik de eerste keer zwanger was en mijn borsten groeiden, heb ik mij een goede borstvoedings BH aan laten meten. Ik moest wel naar de betere lingeriezaak, omdat mijn cupmaat niet meer bestond in de reguliere zaken. De dame in de BH-speciaalzaak schuwde er niet voor om mijn borsten in de hand te nemen en ze goed in de cup te krijgen. Aan alle kanten werd gevoeld en alle bandjes werden bijgesteld om de juiste pasvorm te krijgen. Die middag werden mijn ogen geopend en mijn borsten geëerd. Ik leerde daar waar ik allemaal op moet letten. Het is goed om eens in de zoveel tijd weer langs te gaan voor een meting omdat je figuur en borsten aan verandering onderheving zijn. Ga vooral naar een goede zaak en niet naar de doorsnee BH zaak als Hunkemuller o.i.d.Vraag hulp en wees niet bang voor de aanraking want het heeft duidelijk geen sexuele lading – juist heel geaard.

Sport BH
Een speciaal geval is de Sport BH – sinds ik het weet zou ik alle vrouwen die ik langs zie rennen met (pijnlijk) schuddende borsten willen aanspreken en vertellen over goede sport BH’s. Met mijn cupmaat was sporten, op zwemmen en skaten na, nooit fijn. Ales hupste maar op en neer en heen en weer; gênant en pijnlijk. Toen ik bij de goede lingeriezaak was vroeg ik daar om een goede sport BH en tot min verbazing kwam ze aan met een stretch ding waar ik nooit dacht in te passen.Toch stond hier mijn cupmaat op. Een goede sport BH drukt je borsten helemaal plat tegen het lichaam en als je springt bewegen ze keurig mee met je lichaam. De BH’s zijn niet bedoelt om een dag mee rond te lopen, maar slecht voor het ‘uurtje’ sport om dan weer snel uit te doen.
Hier vind je een geweldige demonstratie die het verschil laat zien: http://www.shockabsorber.co.uk/bounceometer/shock.html
Behandel je borsten goed en geef ze elk moment wat ze nodig hebben.

 

Video over borsten en energie

Sacred Breasts – prachtige uitleg van Peroquois over de ware doel van onze borsten.
http://www.youtube.com/watch?v=EmThnpLqmE8&feature=share

In aanvulling van het filmpje over de borsten van Peruquoise”Vanuit de taoistische healing love voor vrouwen wordt er uitgegaan dat de tepels een sponsachtige structuur hebben.

Daarom is het van groot belang dat we onze borsten innerlijk verbinden met het hart. Dan krijgen ze de uitstralende natuurlijke kracht waarover Peruquoise spreekt.
Als we zelf een negatieve relatie hebben met onze borsten, nemen de tepels gemakkelijk ook negatieve energie op vanuit de omgeving, geduid als grootste oorzaak van borstproblemen.

Uma de Bruyn vertelt dat tijdens de workshop ‘ontwaken van de Godin’  er nog nieuwe verbanden ontstonden. “Nadat we onze borsten gevoed en gemasseerd hadden met harts- en levenskracht energie, openden we de etherische borstkanalen. De tepels openen zich als bloemen wat een gevoel geeft,van vol aanwezigheid ZIJN.
De tepels klikten als het ware in op het nieuwe energie veld.( het net van licht zoals de grootmoeders het noemen.) In deze verbinding gaan ook de eierstokken dezelfde helende energie uitstralen. De uitwisseling met de nieuwe frekwenties vormen een wederzijdse voeding…een gevoel van thuiskomen in een menselijk lichaam, op aarde.”

Borstimplantaten verplicht verwijderen

“Circa 30.000 Franse vrouwen moeten hun borstimplantaten laten verwijderen.”
Vanochtend (20/12/11) in de krant las ik het drama met de borstimplantaten. Het doet me veel pijn; Welke tijd leven we? Nog steeds worden vrouwen behandeld als vee.
Eerst krijgen de vrouwen borsten met het goedkoopste en dus slecht implantaat dat al snel gaat lekken.
Dan wordt ontkend dat er een relatie zou zijn met borstkanker.
Toch verplicht de Franse overheid dat de borstimplantaten verwijderd moeten worden van 30.000 Franse vrouwen.
En dan wordt er n.b. niets voor in de plaats gezet tenzij de vrouwen dat zelf gaan betalen….. (op de vrouwen na die een implantaat kregen vanwege borstkanker)
Ongelovelijk. Echt heel pijnlijk. En dat terwijl het meestal al de meest kwetsbare vrouwen zijn met veel onvrede over zichzelf.
OPROEP: Brand een kaarsje voor licht in dit verhaal.

http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/3089186/2011/12/22/Ze-hebben-mij-in-het-ziekenhuis-mismaakt.dhtml

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3084784/2011/12/20/30-000-Franse-vrouwen-moeten-af-van-siliconen-in-borsten.dhtml

2 reacties op Borsten

  1. Nicole E. Zonderhuis zegt:

    Tip van Georgette:
    Eer je borsten en geef ze elke dag een heerlijke massage met warme olie met een drupje geranium olie (dit harmoniseert de hormoonhuishouding). Doe dit voor het douchen om de lymfenklieren te ondersteunen. Dit is hét middel om de borst gezond te houden en te onderzoeken hoe het met ze is? Wat vertellen jouw borsten jou?

  2. marian zegt:

    Mooi stuk ook over het nog voeden van een kind, dat geen baby meer is. Ik heb gehuild, toen ik geen borstvoeding meer mocht geven. Ik wilde het zo graag en het contact was zo mooi, word er nog verdrietig van. Vroeger, dus echt héél lang geleden kregen kinderen tot 4 jaar borstvoeding, Gewoon omdat het goed voor ze was. Tegenwoordig moeten ze maar koeienmelk drinken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s