Wat is een cirkel

Er zijn vele vormen en manieren om samen te komen in een vrouwencirkel. Sommige groepen dansen , zingen, delen hun kennis en hun kunnen met elkaar.

“In the Circle, we are all equal. There is no one in front of you and there’s nobody behind you. No one is above you; no one is below you. The Circle is Sacred because it is designed to create Unity.”                   Lakota Wisdom

Veel van onze groepen werken een oude native americaanse ceremoniële vorm; de sharingcircle: We zitten in een cirkel, het centrum houdt onze focus vast, in feite spreek je tot dit centrum van de cirkel en wordt het niet persoonlijk. Alles kan gezegd worden, niets is raar of fout. Niemand hoeft zich te verklaren, niet te zeggen wat je in het dagelijks leven doet, geen verleden aan te halen. Slechts te zijn in het nu! De cirkel is een symbool voor heelheid, liefde en verbinding, een plek om de verbinding met andere vrouwen weer te voelen en met elkaar in contact te zijn. We ontmoeten elkaar in onze energie, in onze onwetendheid en waarheden, in onze vreugde, zorgen en verlangens. Laten we samen een plek creëren die ons liefde geeft, stabiliseert, voedt en verzorgt!

Hoe gaat dat nu, een vrouwencirkel of sharingcircle?
De sharing circle is een eeuwenoude traditie met bepaalde gedragsregels die er voor zorgen dat de energie zuiver blijft, dat het veilig is voor ieder, dat ook verlegen mensen aan het woord komen en waarbij ieder de kans krijgt te voelen wat er in zijn/haar hart speelt. Uiteraard kan de vorm per cirkel verschillen.

Vooraf wordt iedereen ‘gesmudged’ met salie. Dit is een energetisch reinigen om alle energie die niet bij jou hoort en niet nodig is deze avond los te laten.
We beginnen altijd met het openen van de ceremoniële ruimte door het aanroepen van de windrichtingen. We steken onze kaars aan en de kaarsen voor de andere vrouwen.
We gebruiken soms een talking stick of een mooie steen; wie die heeft, is aan het woord en als dat 3 minuten stilte is, is dat OK.
Niemand onderbreekt een ander, niet voor adviezen of ‘ja dat had ik ook”. Hierdoor geef je de spreker de kans bij haar eigen energie en gevoel te blijven of te komen. De bijbehorende emotie krijgt zo een kans ervaren te worden.
We luisteren naar elkaar – echt luisteren vanuit verbinding, vanuit het hart, zonder oordeel. We geven steun aan elkaar, want we gaan allen hetzelfde pad. (Omdat je weet dat je niet mag reageren, kun je de gedachten die opkomen n.a.v. van iemands verhaal ook snel weer loslaten)
We gaan de cirkel rond en iedere vrouw komt aan de beurt.
Een cirkel, of een ronde, wordt altijd afgemaakt. We hebben als eindtijd 22.00 gezet, maar als het nodig is, duurt het langer. Moet je echt om een bepaalde tijd weg, zeg dat vooraf, dan zoeken we een oplossing.
Het centrum houdt onze focus vast, in feite spreek je tot dit centrum van de cirkel (tot grote geest/god/godin, helpers,..) en zo wordt het niet persoonlijk.
Alles kan gezegd worden, niets is raar of fout. Ook boosheid, nare gedachten die je niet durft uit te spreken mogen juist in dit centrum van onze cirkel getransformeerd worden. Door dit uit te spreken zet je het in beweging. En beweging heelt.

Je verlaat niet zomaar de cirkel. Wil je naar het toilet, of iets pakken, dan vraag je d.m.v. een plukje tabak aan de ‘spirits’ om jouw plek, jouw energie in de cirkel vast te houden zolang je weg bent. Als je terugkomt bedankt je door weer een plukje tabak te offeren.Hiervoor staan er 2 schaaltjes in de cirkel; een lege en een gevuld met tabak.

Als je voelt dat je iemand vast wilt pakken, troosten o.i.d. mag dat natuurlijk. Voel goed of het gepast en gewenst is.
Wat in de cirkel gezegd is blijft in de cirkel.

Als het nieuw is voor je is het misschien even wennen. Heb vertrouwen ! Dit is een eeuwenoude traditie die in deze vorm zijn bijzonderheid bewezen heeft. We gaan gewoon samen voelen wat werkt voor ons en wat niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s