Meno pauze – Maan Pauze

© Nicole E. Zonderhuis
Copyright image and text above Abby Willowroot 1992En net als je weet dat je maantijd bijzonder is en je geleerd hebt het te eren en er van te genieten, stopt het ermee! En hoe ga je daar dan weer mee om. Dit is een vraag die ik vaker heb gekregen.

Volgens de Native American visie worden de vrouw, net als Moeder Natuur zelf, compleet geboren. Haar lichaam ontwikkelt zich voortdurend. Ze groeit als het ware naar de ceremonies toe geleid door haar lichaam. De ceremonies zijn de grote overgangen, zoals van meisje naar vrouw bij de eerste menstruatie. Vanaf die eerste Maantijd wordt de jonge vrouw geëerd, omdat zij een levenschenker is geworden die het voortbestaan van de stam waarborgt. Als haar buik opzwelt en leven geeft aan een nieuw mens groeit zij van vrouw naar moeder. Ook als er geen kinderen in haar buik groeien, zijn het wel de creatieve ideeën waaraan zij geboorte geeft.
En als de menstruatie stopt, ofwel de Maan pauze intreedt, zit haar taak als levenschenker erop. Zij wordt van moeder naar grootmoeder.
De energie die eerst naar de baarmoeder ging kan zij nu anders gebruiken. Er is tijd en energie voor haar zelf. Nu is het moment om de opgedane ervaring en wijsheid te delen met anderen en andere te begeleiden op het levenspad. Zij is een bron van grote wijsheid en spiritueel begrip geworden. In gebed en ceremonie kan zij haar ervaring delen met de voorouders, de moeders en dochters.

Bij de Winticultuur heeft vrijwel elke familie wel één of meer bigi suma, grote mensen die dingen weten en ook gewone winti problemen kunnen verhelpen. Grote vrouwen hebben altijd de menopauze achter de rug en zijn dus ritueel rein.

Toch hebben veel vrouwen moeite met de Maan pauze. Het niet hebben van een maandelijkse bloeding kan ook een gemis zijn. Een mogelijk ritueel wat je kunt doen is dan bij de nieuwe maan ( of volle als je dat wilt) een persoonlijk altaar maken met spullen die op dat moment belangrijk voor je zijn en je voeden. Even stilstaan bij wie je bent en welke wijsheid je hebt.
overgang - susan weedVoor goede informatie over de Meno pauze, lees het boekDe Overgang; Een Nieuwe Levensfase van Susun Weed (ISBN 9079249068)
In dit boek over de Menopauze geeft Susun Weed een schat aan praktische informatie voor vrouwen die in deze periode goed voor zichzelf willen zorgen en liever geen hormonen willen gebruiken. Ze benadrukt – zonder te oordelen – het belang van de eigen creativiteit en verantwoordelijkheid en het feit dat iedere vrouw anders is. Dit boek is een naslagwerk en een praktische vraagbaak, daarnaast biedt het op een poëtische manier toegang tot de wijsheid van generaties vrouwen. Met humor en compassie neemt – Grootmoeder Groei – de lezer bij de hand en voert haar op een hartverwarmende en troostende manier mee naar een nieuwe periode in haar leven.

Beeld: Celebrate the simple gifts of abundance and life. The Goddess speaks through wise women of all ethnicity. Listen to the wisdom they have gleaned during their many seasons on the rich and bountiful Earth. Copyright image and text above Abby Willowroot 1992 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s