Maanbloed

© Nicole E. Zonderhuis

In veel culturen was het menstruatiebloed heilig. Het is namelijk het enige bloed dat vloeit zonder gewond te zijn. Maanbloed is het bloed dat ons steeds weer vruchtbaar maakt, vruchtbare vrouwen zorgen ervoor dat ‘de clan’ kan voortbestaan.

Er zijn culturen geweest die juist aan de menstruerende vrouwen vroegen om over het land heen te lopen in deze periode en het bloed op de akkers te laten vloeien. Dit maakt dan niet alleen de vrouwenschoot vruchtbaar, maar ook het land. Het bloed is immers ook vol van mineralen die inderdaad vruchtbaar maken en als ze opgenomen worden door ons voedsel kunnen zij ons lichaam weer voeden. (Dit is de reden waarom de placenta ook door de jonge moeder gegeten werd en wordt.)

Bloed is de basis van ons leven, van ons lichaam. Bij de Maya’s was dit daarom het meest heilige wat een mens te offeren had, zijn bloed. Als je iemand verwondt stroomt dit levenssap uit het lichaam. Met het bloed verlaat ook het leven zijn lijf. Het is het bloed dat alle delen van je lichaam voorziet van zuurstof en andere benodigdheden. Het is de magische doorgever. Voor de Maya’s was het brengen van het bloedoffer alleen voorbehouden aan de priesters, koningen en adelen. Zij perforeerden hun penis (man) of tong (vrouw) en vingen dit bloed op in een kom. Daarin werd een papier gedoopt dat eenmaal gedroogd werd aangestoken en als wierook opsteeg naar de goden. Er is in alle boeken niets bekend over de waarde van het menstruatiebloed bij de Maya’s. Maar buiten de boeken om, bevestigen de Maya Grootmoeders wat ik al verwachtte. Als een cultuur als de Maya’s het bloed vereerde zal dat ook hebben gegolden voor vrouwen in hun maantijd.

Overal op de wereld zijn mannen rituelen gaan creeëren om ook te bloeden, om ook hun deel te leveren aan het voortbestaan van hun volk. (Mogelijk waren het alleen de niet meer bloedende vrouwen (Na de menopauze) die hun tong perforeerden. )

Bloed is de magische doorgever. Het bevat ons leven, onze intenties en onze kracht. We kunnen dus stellen dat we heel voorzichtig moeten zijn met waar dat bloed heengaat en wie het ziet. En niet omdat het onrein is, maar omdat het bloed heilig is en zeer krachtig.


Wat te doen met je heilige Maanbloed

Als je je werkelijk realiseert hoe bijzonder dit bloed is, spreekt het voor zich dat je het niet meer zomaar weggooit of weg laat stromen.

(info over wat te doen volgt nog)

Milieu-vriendelijke maandprodukten
Vooral vrouwen in de westerse wereld gebruiken wegwerpmaandverbanden en dito tampons. Die moeten allemaal geproduceerd, vervoerd en weer als afval afgevoerd worden, wat neerkomt op enorme monoculturen van katoenplantages, boomplantages, verbruik van bleekmiddelen en enorme hoeveelheden water, brandstof en opslagplaats. Het niet-afbreekbaar plastic en de grote hoeveelheden karton die de fabrikant gebruikt om de intieme hygiëneproducten voor de vrouw te verpakken, hoe langer hoe meer zelfs per stuk, vormen de vervuilende kroon op dit niet-ecologisch stukje persoonlijke vrijheid.
Ondertussen bestaan er wel ecologischere alternatieven van de wegwerpmaandverbanden en –tampons (al dragen ze weinig bij aan een vermindering van de afvalberg). Enkele fabrikanten wensen geen gebruik te maken van grondstoffen die verkregen zijn door genetische manipulatie, andere gebruiken bijenwaslaagjes in plaats van plastiek om de verbanden niet-doorlaatbaar te maken. Tampons zijn ook verkrijgbaar in een ecologische variant waarbij de grondstoffen biologisch geteeld werden.

Vrouw-vriendelijke maandprodukten
In de afgelopen 50 jaar zijn we van de katoenen lappen die onze grootmoeders nog gebruikten naar het geparfumeerd per stuk verpakte wegwerpmaandverband gegaan. Natuurlijk zijn we dankbaar voor de gemakken die ons dat oplevert. Maar er kleven ook nadelen aan die langzaam maar zeker tot ons doordringen. Zoals wel meer dat in deze afgelopen tijd tot onze beschikking is gekomen is nog niet geheel duidelijk welke effecten de nieuwe producten hebben op onze gezondheid. Geïnformeerd en opmerkzaam zijn als consument is altijd het belangrijkste. Het is belangrijk voor elke vrouw om te weten dat er veel chemicaliën aan het maandverband en tampons worden toegevoegd. Omdat we dit verband of tampons gebruiken als we menstrueren, en een open verbinding hebben, zouden deze stoffen geabsorbeerd kunnen worden door de vagina en in het lichaam terecht komen. De producenten erkennen dat alleen bij veelvuldig en langdurig gebruik dit gezondheidsklachten kan opleveren. Maar wat als je 10 jaar lang 5 dagen in de maand tampons gebruikt? Dat is toch veelvuldig? Het gaat om de stoffen rayon en dioxine. Laatsgenoemde is een bleekmiddel om de tampon mooi wit te maken, zodat wij vrouwen het zien als rein.
Er zijn zelfs berichten dat het gaat om ASBEST die verwek zit in de tampons en maandverband. Dat geloof ik niet. Dat is een fabel die de vrouwen alert maakt. Misschien is dat wel in de wereld gekomen doordat iemand het verkeerd herinnerde, maar toch haar vriendinnen wilde waarschuwen: “het is gevaarlijk, er zit gif in”, “welk gif dan?” “uhh, asbest ofzo…” omdat ze het gif wat wel in de tampon zit, dioxine, niet kennen. Een mythe is snel geboren maar moeilijk uit te roeien.
Hoe het precies zit met de gifstoffen in tampons kun je hier lezen: http://www.rudolfdewit.com/tampons.html

Lees meer over de chemicaliën in maandverband en tampons:
http://www.ommekeer.com/formaline1.htm
http://www.carlascompany.nl/bibliotheek/biblio_11_5_2.htm

3 reacties op Maanbloed

  1. Sinds enkele maanden heb ik een divacup en ik ben er helemaal wild van! Echt super handig! Enkel in het begin voelde het een beetje onwennig, nu voel ik de cup zelfs helemaal niet meer. En het opgevangen bloed kan makkelijk aan de aarde gegeven worden.
    http://divacup.com/ of http://www.mooncup.com/

  2. MissMoon zegt:

    Een idee dat ik heel erg verrijkend en fascinerend vond te doen, is met mijn menstruatie bloed, opgevangen met een mooncup, te gaan schilderen. Vond het een uiterst magische ervaring. Werkelijk ik kon goud zien in de reflectie van het licht in mijn bloed.
    Het is zo’n mooie manier om je lichaam op diep niveau te accepteren en te waarderen, zeker omdat menstruerende vrouwen generaties lang als -onrein- zijn beschouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s