Maancyclus

“Menstruatiebloed is het enige bloed dat vloeit zonder dat er geweld aan te pas komt.

Menstruatie wordt bij ons vaak gezien als iets lastigs. Vrouwen hebben pijn in de buik, hoofdpijn, raar gevoel in de benen, irritatie, wisselende stemmingen, hoofdpijn en nog meer. Menstruatie is iets waar je niet of nauwelijks over praat. Volgens een recent onderzoek beschouwt 69 procent vrouwen de maandelijkse menstruatie als een van de nadelen van het vrouw-zijn. Op een forum vertelt een vrouw: “Ik haat menstrueren! Bij mij duurt het echt iets van een week en dan lek ik wel minstens 78 een keer door!”

Gelukkig is er ook een beweging gaande dat er bewuster gekeken, en vooral gevoeld, wordt naar de menstruatie. Veel vrouwen merken dat als je deze dagen toegeeft aan de behoefte om te terug te trekken, de klachten ook verdwijnen. En dat zij er zelfs iets nieuws voor terugkrijgen: een gevoel weer opgeladen te worden met nieuwe energie. De Maancyclus wordt geen last, maar een gift.

What’s in a word
Veel vrouwen zeggen dat ze ‘ongesteld’ zijn tijdens hun menstruatie. Onbedoeld roepen ze daarmee een vervelende tijd af over zichzelf. On-gesteld is namelijk het omgekeerde van ‘wel-gesteld’ zijn. Probeer daarom dit woord te vermijden. Spreek liever over je ‘maantijd’ of ‘maan’ omdat de cyclus van de vrouw nauw samenhangt met de cyclus van de maan. De vrouwen van onze ‘bloed als gift – groep die lichamelijk klachten hadden tijdens hun maantijd zijn die kwijtgeraakt door het anders te noemen en natuurlijk door er naar uit te zien als een tijd van vrouwelijke kracht en voorspellende dromen, een tijd van bij jezelf zijn.

Met dit initiatief en deze website willen we informatie verzamelen over deze andere manier van omgaan met de maancyclus.

Een reactie op Maancyclus

  1. sannie zegt:

    mijn periode betekent een tijd van heldere inzichten
    maar ook van frustratie binnen de hormoonhuishouding pffff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s