Clitoris

Clitoris als sleutel tot ontsluiting
Hoe lang al wordt de vrouw miskend, mishandelt en onderdrukt. Onze borsten worden samengedrukt in knellende BH’s, onze tailles eeuwenlang ingesnoerd, en onze meest gevoelige zone wordt de schaamstreek genoemd. Er valt niets te schamen! Trots mogen we zijn op wat we hebben en er van gaan genieten. Leer je lichaam kennen. Verbind je weer met je vrouwelijkheid!
tumblr_ms8u18Jv8k1qh5qsoo1_500

Woordvoerster van de Week van de Clitoris Nadine Gary laat weten: “Ze (lees: clitoris) is tientallen jaren genegeerd, belasterd, tot taboe gemaakt, beschouwd als een zonde en iets waar vrouwen zich voor moeten schamen. Het is nu tijd om dit prachtige orgaan de aandacht te geven die ze verdient. Het is het enige menselijke orgaan dat enkel en alleen dient voor seksueel genot!” Tijd om daar eens in detail naar te kijken. 😉

geboorte van een clitoris

na jaren van speuren
zoekend naar wat is fijn
geblokkeerd door het gebeuren
de angst van vroeger, de pijn

het is er dan toch eindelijk van gekomen
ik weet nu wat het is
ik hoef er niet langer van te dromen
'k heb gisteren beleefd de geboorte van m'n clitoris  
GrootHart

“De clitoris of kittelaar ligt aan de bovenzijde tussen de grote schaamlippen, op het punt waar de kleine schaamlippen bij elkaar komen. Het zichtbare deel ziet eruit als een klein roze bolletje, de glans clitoris. De clitoris bevat zeer veel zenuwuiteinden en is daardoor erg gevoelig voor directe aanraking, maar bij zacht strelen of likken (beffen) kan de vrouw een groot genot ervaren. Het grootste gedeelte van de clitoris is verborgen in het lichaam, een externe stimulatie van de gehele clitoris kan bij sommige vrouwen tot een dieper orgasme leiden.
In een vrouwelijk embryo vormt de clitoris zich uit hetzelfde weefsel waaruit zich bij een mannelijk embryo de penis ontwikkelt. Door de invloed van testosteron vormt zich uit dit weefsel bij een man de penis. Het zichtbare gedeelte van de clitoris (bij de man overeenkomend met de eikel) is bedekt door een stukje huid, dat overeenkomt met de voorhuid bij een man. “(bron: wikipedia)

Spiegelbeeld

Ze staat voor de spiegel en is bloot
Streelt haar borsten, de tepels groot
Een hand daalt af
naar het krullend haar
Ze bevingert haar clitoris zacht
en verliest zich in de nacht

anoniem

 

Waar komt het woord vandaan?

clitoris zn. ‘kittelaar’
Neolatijn, gevormd naar Grieks kleitorís ‘clitoris’. Dit is volgens sommigen een afleiding van kleís ‘grendel, sleutel; tongpunt van een gesp’ (Latijn clāvis ‘sleutel, grendel’); Chantraine denkt aan een late afleiding van het werkwoord kleíein ‘sluiten’. Volgens Frisk en BDE betekent het ‘heuveltje’ en is het een verkleinwoord van *kleítōr ‘heuvel’ (dat voorkomt als naam van een stad in Arcadië), bij klī́nein ‘hellen’, verwant met → leunen. ( M. Philippa e.a. (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederland)

clitoris [kittelaar] {1663} < modern latijn clitoris < grieks kleitoris (2e nv. kleitoridos), van grieks klèiein [sluiten, dicht doen, dus: dat wat omsloten ligt] (vgl. cloisonné, closet, clou, klooster). (P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Van Dale Etymologisch woordenboek) 

646px-Clitoris_anatomy_unlabeled
Deze afbeelding laat de clitoris zien zoals het er van binnen uitziet. (in lijn de schaamlippen en plasbuis en vagina openingen) Een clitoris is groter dan het zichtbare deel dat boven de huid uitsteekt. De lengte is ongeveer 10cm waarvan slechts 2cm zichtbaar is. Slechts het topje ervan is aan de buitenkant zichtbaar.
sleutel tot ontsluiting
Hoe behandel je een clitoris?
Sommige vrouwen vinden het fijn om de clitoris direct aan te raken, voor anderen is dat te gevoelig. Begin daarom met je vingers eerst te spelen met de ‘schaam’lippen en vouw dan je vingers om de clitoris heen aan de buitenkant van de ‘schaam’lippen.Voer de druk en beweging zachtjes op. Als je de clitoris wilt aanraken is het belangrijk dat ze glad en vochtig is anders kan het pijn doen. Breng vocht aan uit de vagina, uit je mond of uit een tube glijmiddel (lubricante).
Vaak volstaat het om zachtjes het glanzend kopje te strelen. Naarmate de opwinding groter wordt mag het soms steviger bewogen worden en kan de clitoris als een minipenis afgetrokken worden. (Zoals de stand van de vinger op de foto hierboven naar boven en beneden bewegen.)
Vergeet vooral niet om te kijken hoe de clitoris groeit, glanst en roder wordt! Dat is prachtig om te zien.
Tip voor mannen; geen vrouw houdt er van als de man volledig gericht is op ‘klaarkomen’ van de vrouw. Richt je er op om haar zo veel mogelijk te laten genieten en ze zal sneller komen dan als je wilt dat ze klaarkomt.
muis
Besnijdenis

Juist de clitoris is het die het moet bezuren in veel culturen. Jonge meisjes worden in islamitische en Afrikaanse landen besneden waarbij de clitoris wordt weggesneden en soms ook de kleine schaamlippen worden verwijderd. Dit zou ervoor zorgen dat vrouwen voor en tijdens het huwelijk rein zijn en men stelt dat de vulva door besnijdenis mooier en schoner is. Ook voorkomt het vreemdgaan omdat er toch geen plezier aan seks wordt beleefd. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om een hersteloperatie uit te voeren bij besneden vrouwen waardoor het plezier weer terugkomt.

 

Wat wil jij nog weten over de clitoris? Mail me of stel de vraag hieronder.

4 reacties op Clitoris

  1. Ik wil weten of het mogelijk is je clitoris groter te maken en hoe ik sneller klaar kan komen.

    • Beste Vivien, Waarom zou je een grotere clitoris willen? Zoals je ziet is zij groot genoeg, alleen niet volledig zichtbaar. Alleen het topje is zichtbaar. Je wilt sneller klaarkomen? Ook daarop kan ik geen antwoord geven als ik niet weet wat je nu normaal vindt…

  2. kinte zegt:

    Heel Interessant.Ik wil meer weten.

  3. Maike zegt:

    prachtig artikel. Gelukkig hou ik van mijn clitoris en dat heb ik altijd gedaan en zal ik altijd blijven doen. En omdat ik van mijzelf en mijn lichaam en dus ook mijn vagina en clitoris en al die andere mooie edele delen hou, houden mijn mannen er ook van en behandelen me met liefde en respect…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s