Borsten 3: Ode aan de borst

Breasts are beautiful 

borstintrui

Kara Maria Ananda: “Jouw borsten zijn perfect voor jou! Alle vormen van borsten zijn prachtig. Borsten veranderen van vorm en maat gedurende je leven en dat is OK. Sommige mannen houden van grote borsten, andere geven de voorkeur aan kleine, weer andere kiezen de middenmaat. Wat de vorm of maat van jouw borsten ook is het is precies goed. Houd van je borsten. Ze hebben superkracht en zijn geweldig!
      In Mongolië als een baby huilt trekt iedereen zijn shirt omhoog om zijn borst aan te reiken; moeders, grootmoeders en zelfs mannen. Ze schudden hun borst en de baby kalmeert en kijkt verbaasd om zich heen. Iedereen lacht en schudt zijn borst.
Dus lach en houd van je borsten. Ze zijn heerlijk.”

baby-and-statue-breasts

Elke borst is altijd aantrekkelijk voor wie van borsten houdt

Besef hoe bijzonder borsten zijn
De wetenschappelijke (latijnse) naam voor borst is ‘mamma’. Mama is ook de (koos)naam voor moeder. Zoogdieren worden mammalia genoemd. Mensen horen ook bij de groep zogende wezens. Toch, zoals wij vrouwen, mensenwezens borsten hebben is uniek in de dierenwereld. Uiteraard hebben alleen zoogdieren ‘borsten’: het zijn de melkklieren en bij dieren noem je dat vaak uiers. De  meeste zoogdieren hebben hun ‘borsten’ tussen de achterpoten en op hun buik. Mensen hebben  2 borsten tussen de ‘voorpoten’. Net als apen en olifanten. Dat is best uniek!

breastfeeding-monkey_elefant

Daarbij geldt dat alleen vrouwen de enige wezens zijn waarbij de borsten ook vol blijven als ze geen kind aan de borst hebben. Hoewel minder vol dan tijdens het zogen.

En wat ook bijzonder is bij mensen is dat ook de mannen tepels hebben, gevoelige tepels zelfs. Dat ontstaat in de baarmoeder. De eerste weken in de baarmoeder ontwikkelt elk embryo zich volgens de ‘vrouwelijke blauwdruk’, met voortplantingsorganen en tepels. Pas na 60 dagen komt het hormoon testosteron in actie (voor degene met een  Y chromosoom), en die verandert de genetische activiteit in de cellen van de genitaliën en de hersenen. Maar de ‘borstklier papillen’ blijven waar ze zitten vol met zenuwen die de tepels gevoelig maken en waar bloed doorheen stroomt. De vraag is: waarom hebben alleen mensen dat? Zal de prehistorische man ook zijn kind hebben gevoed? In ieder geval kunnen mannen de baby kalmeren door hen aan hun borst te laten sabbelen, zoals de Aka pygmee vaders dat doen.

malenipples

Unknown

Onderzoek naar waarom mannen borsten aantrekkelijk vinden 

800px-Closeup_of_female_breastDe tepel

“Elke borst heeft één tepel die omgeven wordt door de tepelhof (ofwel areola). De tepel bevat veel zenuwuiteinden die een belangrijke rol spelen bij zowel seksuele opwinding als borstvoeding. De kleur van de tepelhof verschilt tussen vrouwen onderling van lichtroze tot donkerbruin. De tepelhof bevat enige kliertjes, de sebaceuze klieren (glandulae sebaceae), ook kliertjes van Montgomery genoemd, die vaak te zien zijn als kleine ronde bultjes rondom de tepel. Ze scheiden een olieachtige substantie af waardoor de huid soepel blijft. Deze substantie heeft ook een ontsmettende werking. Tijdens de zwangerschap worden deze klieren vaak groter.
Volgens recente onderzoeken van Franse wetenschappers uit Dijon, scheiden de klieren van Montgomery ook een geur af, die de baby stimuleert om meer te drinken. Meestal zien de tepels er opgezwollen uit. Als de vrouw (red. of man) het koud heeft of opgewonden is dan zijn de tepels meestal ‘stijf’.” (bron: wikipedia)

Tepelorgasme
Het is zelfs mogelijk om door stimulans van de tepel een orgasme te krijgen. (En wetenschappelijk verklaarbaar)  In een studie naar 213 vrouwen  heeft 29 % wel eens een borstorgasme gehad.

zacht en rond

avatar_27aeb41aa17f_64Deze blog viert de prachtige diversiteit van natuurlijke borsten in alle maten, vormen, kleuren, leeftijden en rassen.  Borsten zijn zo een belangrijk en integraal deel dat de vrouw haar vrouwelijkheid en sexualiteit geeft. Door te tonen hoe verschillend vrouwen zijn en hoe uniek en bijzonder elke vrouw is zal het ons uitdagen en onze overtuigingen over wat mooi is omverwerpen. De blogschrijfster ‘Emma’ helpt vrouwen een beter gevoel te hebben over zichzelf. Zij roept alle vrouwen op een foto in te leveren: “Help de schoonheid te laten zien van alle vrouwen door bij te dragen aan dit borstenproject. ” 18+ only please!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s