Borsten 2

Lees eerst Borsten als je meer wilt weten over de meerwaarde van de borsten als energetische antennes.


© Nicole E. Zonderhuis –

purebreast10

Hang je BH aan de wilgen!

Borsten van een vrouw zijn gemaakt om te bewegen, te stuiteren en te schudden als ze beweegt. Kijk maar naar onze geschiedenis. De borsten van onze grootmoeders  hebben geschud. En die van hun grootmoeders ook. De borsten van vrouwen zijn het perfecte resultaat van duizenden en miljoenen jaren evolutie. Ze hangen perfect! Pas sinds de laat 18de eeuw zijn we beha’s gaan dragen. Beha’s remmen de natuurlijke beweging van de borsten en dit heeft een schadelijk invloed op het optimaal functioneren van de borst. De ‘moderne borst’ zit vol met toxines en xeno-oestrogenen. Het dragen van een beha verhindert dat het lichaam zich op natuurlijke wijze herstelt. Afvalstoffen worden niet afgevoerd en hopen zich op in het borstweefsel. Met alle gevolgen van dien.
Kara Maria Ananda maakt Amerikaanse vrouwen  bewust van de risico’s van het dragen van een BH.

Beha’s voorkomen hangende borsten? Een fabel!
Volgens Kara Maria dragen de meeste vrouwen een beha uit angst dat hun borsten gaan hangen, maar een recent 15 jaar durend Frans onderzoek heeft aangetoond dat niet waar is. “Medisch, fysiologisch, anatomisch gezien winnen borsten er niets bij gedragen te worden in een beha.” zegt onderzoeker Rouillon, “integendeel, ze gaan eerder hangen met een beha.”  John Dixey, directeur van een beha fabriek geeft toe: “Grote borsten zullen natuurlijkerwijze meer gaan hangen naarmate de vrouw ouder wordt en dit kan nooit voorkomen worden door een BH. Er is geen medisch bewijs dat het dragen van een beha het hangen van borsten voorkomt omdat de borst zelf geen spier is. Omhoog houden is daarom onmogelijk. ” Uit het Franse onderzoek bleek dat vrouwen die geen beha dragen zelfs steviger borsten hebben. Zelfs als ze ouder zijn en zelfs als ze borstvoeding hebben gegeven.  Dit lijkt er op te duiden dat door het niet dragen van de beha het lichaam zelf actief wordt om de borsten te dragen. It makes sense….

De voordelen van het dragen gelden alleen bij een passende beha maat
80 % van de vrouwen blijkt zelfs de verkeerde maat BH te dragen. De meeste vrouwen dragen een BH die te wijd is in omvang met een te kleine cupmaat. Dit geeft te weinig steun en de borstweefsel wordt te veel samengedrukt. Te weinig steun veroorzaakt rug- en schouderklachten.
Nu is een perfect passende beha vinden vrijwel onmogelijk. Er is geen standaard voor beha’s; alle borsten zijn anders, hebben verschillende formaten en vormen. Beha-maten zijn gebaseerd op 2 dimensies die nooit goed kunnen passen op 3 dimensionale vrouwen. En dan veranderen onze borsten nog voortdurend door verschillende reden als bv. zwangerschap, menstruatiecyclus, gewichtstoename of medicijnen of borstoperaties.  En het is helemaal normaal dat de ene borst groter is dan de andere. Bij 65% van de vrouwen is de linker borst groter.
Een beha zoeken die echt past is dus lastig. Tip: pas een nieuwe beha als je borsten op hun grootst zijn vlak vóór je menstruatie. Is je lichaam veranderd? Pas een nieuwe beha.

Er bestaat wel een verband tussen borstkanker en beha’s
Kara Maria haalt een aantal onderzoeken aan die een verband laten zien tussen borstkanker en het dragen van een BH. Het boek ‘Dressed to Kill: Het verband tussen borstkanker en BH’s’  is geschreven door twee medische antropologen Sydney Ross Singer en Soma Grismaijer. In dit boek beschrijven de auteurs  een uitgebreide beha en Borstkanker (BBC) studie waaruit blijkt dat langdurig dragen van een beha leidt tot een hogere kans op borstkanker.

De BBC studie interviewde meer dan 4700 vrouwen, met en zonder borstkanker, in vijf grote steden in de VS en hun beha draaggewoonten.  Zij vonden een sterk toegenomen risico op borstkanker bij vrouwen die hun bh meer dan 12 uur per dag droegen. En dit risico schoot omhoog bij vrouwen die hun beha 24 uur per dag droegen zelfs als zij sliepen. (Dit blijkt in de VS aan te worden geraden om je borsten stevig te houden)

De BBC Studie Resultaten:

 • Vrouwen die geen  ( of zelden ) een beha dragen hebben een kans van 1 op 168 kans op het ontwikkelen van borstkanker.
 • Vrouwen die minder dan 12 uur per dag een beha dragen hebben een kans van 1 op 152  op het ontwikkelen van borstkanker.
 • Vrouwen die meer dan 12 uur per dag een beha dragen, maar niet om te slapen hebben hebben een kans van  1 op 7  op het ontwikkelen van borstkanker.
 • Vrouwen die  24 uur per dag een beha dragen hebben een kans van  3 op 4 om borstkanker te ontwikkelen .

De informatie in dit boek is overtuigend maar wordt genegeerd door kankeronderzoekers.

Bovendien is er een Harvardstudie gepubliceerd in het European Journal of Cancer in 1991 dat aantoonde dat  vrouwen in de overgang die een BH dragen een dubbel verhoogd  risico op borstkanker hebben in vergelijking met vrouwen die dat niet doen.
Uit een Japans onderzoek bleek dat het dragen van een  strakke BH  de temperatuur van het borstweefsel verhoogt. Verhoogde warmte vermindert de productie van melatonine door de pijnappelklier. En dit vormt zo een risicofactor voor borstkanker.

Er is veel meer onderzoek nodig om deze relatie met zekerheid vast te stellen maar in de tussentijd is preventie de sleutel.

Aldus Kara Maria.

Beha’s verhinderen een goede doorstroom
Naast het bloedvaatstelsel is het lymfesysteem is een tweede, minder bekend, vaatstelsel dat zich in het lichaam bevindt.  Het lymfesysteem dient voor het afvoeren van weefselvocht, afvalstoffen en afweerstoffen vanuit de weefsels naar de grote lymfebanen in de borst- en buikholte. Deze grote lymfebanen leveren het lymfevocht vervolgens af in enkele grote bloedvaten. Tussen de kleine lymfebanen in de weefsels en de grote lymfebanen in de borst- en buikholte bevinden zich de lymfeklieren. Deze lymfeklieren zuiveren het lymfevocht van afvalstoffen en ziekteverwekkers.
In de oksels, net als de lies en hals,  bevinden zich lymfeklieren.
(bron: http://www.vlietlandborstkliniek.nl)

Beha’s én deodorant
In bijna alle deodorants zit aluminiumoxide verwerkt. Aluminium is echter een metaal en is giftig voor het lichaam. Eerder ging er een bericht rond dat juist dit aluminium borstkanker zou kunnen verwekken. Of het wetenschappelijk aantoonbaar en bewezen is of niet: soms kun je maar beter geen risico lopen. Een kenmerk van aluminiumoxide is dat het zweten tegengaat, doordat zeer kleine amorfe korreltjes in de poriën van de huid gaan zitten en zo de zweetbuisjes verstoppen. Hierdoor kan het stinkende zweet niet meer naar buiten komen. Eigenlijk zorg je er zo voor dat het lichaam innerlijk vervuild er niet gezonder op wordt. Meeste ziekten ontstaan doordat men de afvalstoffen niet kwijt kan, zodat organen belast raken en niet goed meer kunnen functioneren.
( Klik hier naar een overzicht van ervaringen met deodorant zonder aluminiumoxides)

Laat het doorstromen
Beha’s weerhouden de lymfevloeistof er van vrijelijk te stromen door de borsten, onderarmen en schouders. Afvalstoffen worden zo niet afgevoerd en hopen zich op in het borstweefsel.
Beugel BH’s zijn de grootste boosdoener, vooral met metaal. Dit kan de energiestroom verstoren in de borst. Oefeningen, dansen, en schudden van de borsten zonder beha zorgt voor een lymfatische doorstroming en een goede afwatering van de borsten.
lymfe

Deze afbeelding van het lymfesysteem laat ons ook zien hoe prachtig de borst is – de tepels zijn als bloemen tussen de plantenstengels. Het toont een bewonderenswaardige delicaatheid.
Maar borsten zijn meer. Behalve mooi en schenkers van de beste melk voor je baby hebben ze ook voor de vrouw zelf een functie:

Borsten zijn energiecentra!
Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) richt zich al duizenden jaren op de beweging van energie in het lichaam door de meridianen (energielijnen) en acupunten (knopen van energielijnen) van het lichaam. Er zijn 6 van deze meridianen die door het borstgebied lopen en drie van deze zijn de lever-, nier- en maagmeridiaan. Deze staan bekend als de plekken waar de meeste gezwellen en kanker zich ontwikkelen. TCM behandelt borstkanker door het oplossen van de stagnatie en het weer in gang brengen van de energie of qi.
We weten allemaal dat gedurende de gehele periode van borstvoeding de melk zich aanpast aan de behoeftes van de baby. Hoe dat precies werkt heeft te maken met de gevoeligheid van de borst. In de eerste plaats stimuleert de baby met tong en kaken de zenuwuiteinden in de tepel en tepelhof, die een signaal doorgeven aan de hersenen dat ze melkmaak hormonen gaan afscheiden (prolactine en oxytocine). Wat minder bekend is is dat borsten gemakkelijk stoffen opnemen uit hun omgeving.  Tijdens de borstvoeding absorbeert de tepelhof het speeksel van de baby en reageert onmiddellijk met de afgifte van de voedingstoffen en antistoffen die de baby op dát moment nodig heeft.
Dit wetend is het niet zo gek dat borsten ook gifstoffen en hormonen uit hun omgeving absorberen. (Let dus ook goed op de ingediënten van je creme’s en massageolieën)
Lees hier meer over de juiste borstverzorging en voorkomen van kanker.

Met een goede afstemming van de vrouw met haar borst – het lezen van haar borsten- zal ze een omgeving kunnen vinden die goed is voor haar en haar dierbaren.
Dit verklaart de veelheid van beeldjes uit de oudheid van vrouwen die hun borsten vooruitsteken als hun ‘eerste ogen’.
Borsten zijn energiecentra! Knel ze niet af maar geef ze de ruimte.

Uit die BH dus!

En ja, het kan in het begin best pijnlijk zijn om geen BH te dragen. Dat is meestal juist een teken dat de doorbloeding slecht is. Het is een teken van ophoping van veel afvalstoffen. Veel water drinken en massage is dan heel belangrijk. Zet door, je wordt er voor beloont. Na een paar weken en veel massage zul bemerken dat je borsten beter gaan aanvoelen. Ze worden heerlijk zacht en meer deel van jouw lichaam.
En ja, ook bij grote borsten -ik heb cup J –  is het heel goed mogelijk geen BH te dragen zonder pijn. Mijn pijn in de nek en schouders – als gevolg van de BH bandjes – is zelfs volledig verdwenen. Ook het knellende gevoel van de strakke ondersteuning onder de borsten voelt goed. Ik voel me meer één in plaats van een boven – en onderlichaam.


Tips!

 • Zorg voor de juiste maat BH. Investeer in een comfortabele, goed passende beha zonder beugels. Liefst een organische zachte BH.
 • Kies een BH uit als je borsten op hun grootst zijn, vlak voor je menstruatie.
 • Als je een BH moet dragen voor je werk, doe deze dan zo snel als je kunt weer uit.
 • Draag je BH niet meer dan 12 uur per dag en nooit als je slaapt .
 • Laat je BH uit waar mogelijk. Als je zenuwachtig bent dat je tepels te zien zijn, bedek ze dan met een sjaal, bolero, jas, laagjes of een hemdje.
 • Schud na het uitdoen van je BH  (meerdere keren per dag) zachtjes je borsten om hun bloedsomloop, lymfatische doorstroming en afwatering te stimuleren.
 • Kijk naar je borsten en lichaam in de spiegel als je je beha uitdoet. Heb je rode vlekken of lijnen ? Dat wijst op afknellen van de bloedsomloop.
 • Masseer je borsten in de ochtend na het douchen en voor het aankleden en herhaal dit aan het eind van de dag nadat je je BH hebt uitgetrokken.
 • Besteed aandacht aan je borsten en merk op hoe ze voelen. Raak ze aan, kijk naar ze en laat je borsten vrij zo vaak je kunt!
 • Steviger en gezondere borsten bereik je met de juiste voeding, hydratatie en oefeningen.  Hoe meer vrouwen de borsten vrij laten bewegen, hoe beter.
 • De eerste dagen of weken zonder BH kunnen de borsten pijnlijk of gevoelig zijn. Het is een teken van ophoping van afvalstoffen. Veel water drinken en massage is dan heel belangrijk. Na een tijdje zullen je borsten – ook grote borsten – gewend zijn aan de verbeterde circulatie en beweging en pijnvrij bewegen.
 • Heb je nog steeds pijn dan duidt dat mogelijk op een ontsteking, giftige afvalstoffen, hormonale onbalans,  hoge oestrogeenspiegel of iets anders. Een ontgiftingskuur en de juiste voedingstoffen zullen uw borsten en het endocriene systeem op natuurlijke wijze ondersteunen. Blijft de pijn aan, bezoek dat een specialist.

Borsten zijn geweldig gewoon zoals ze zijn !
Laat ze schudden en stuiteren en bewegen. Het leven is bewegen.

En die beha?  Die kun je ook anders gebruiken…bhaandewilgen

58 reacties op Borsten 2

 1. Pingback: 7 Amazing Things To Know About Breasts | vrouwencirkel

 2. georgette zegt:

  ben erg blij met jouw artikel….. Ga deze snel delen en de Borstendans weer doen. dit artikel bevestig de wijsheid die ik voel in mijn lijf.

 3. Hetty zegt:

  Ik was 13 toen ik mijn 1e BH kreeg…Het voelde zo onnatuurlijk dat ik vrij snel besloot om er geen meer te dragen. Inmiddels 55 jr jong en nog steeds geen BH….Dat het ongezond is , is ook al lang bekend…..weg er mee ! Hetty

 4. Michiel zegt:

  Goed om deze zienswijze ook te horen!!
  Overal waar we het beter denken te weten dan de natuur ontmoeten we nadelen, soms vors.
  Mag ik er nog enkele noemen die mijn ogen geopend hebben, soms op tijd – soms jaren te laat:
  – Jonge kinderen van 0 tot 4 willen en horen bij hun ouders te slapen, samen slapen heerlijk.
  – Op blote voeten lopen, ook buiten, daar zijn ze voor gemaakt, zolang als het niet vriest.
  – Waarom stoppen we zeep in onze mond en in onze haren? Met speeksel poetsen is beter.
  – Miljoenen jaren hebben we rauw gegeten, haring-advocado-olijfolie-noten, etc. is gezonder.
  – Zonder BH minder kanker natuurlijk! Wel langzaam afbouwen, net als met elke grote overgang.
  – Een huilende baby kun je op schoot nemen en stil en liefdevol wachten tot het over is. Een boze peuter verdient eenzelfde houding. In plaats van onze “ouderlijke” paniek om te zetten in een anti-huil training of boosheid beantwoorden met boosheid en straf.

  • Tessa zegt:

   Ik heb een vraagje .. Ben het sowieso helemaal met je eens .. Maar waar heb je gelezen of kom je er bij?? … over -Jongen kinderen van 0-4 horen bij hun ouders te slapen .. !?
   Want ik ben een alleenstaande moeder van een tweeling en mijn twee jongens slapen ook bij mij op de kamer … En ik krijg toh vaak commentaar van mensen dat het niet goed is..:$ vandaar dat ik het vraag…;)

   • baukje rutgers zegt:

    Er is een boek: Baby’s weten wat wat ze willen, van Aletha Solter. Daarin wordt heel fijn uitgelegd hoe en waarom zo te handelen. Ook over voeding. Super fijn boek. Mijn kinderen zijn nu 24 en 21: hele evenwichtige, fijne mannen geworden!

   • Suzanne zegt:

    M.b.t. het samen slapen, je kan googelen op attachment parenting, evolutionary parenting, co-sleeping etc,.. er is ook een heel fijn forum met veel informatie over natuurlijk ouderschap: http://www.dragen-en-voeden.nl. En op de site http://www.borstvoeding.com kan je ook artikelen vinden over samen slapen.

   • Michelle zegt:

    Je zou die mensen dan eens moeten vragen ‘waarom is het niet goed?’ Vaak weten ze t dan zelf niet of ze zullen antwoorden ‘ omdat ze moeten leren alleen slapen’ en dan antwoord jij ‘waarom?’ Ik heb nooit begrepen hoe mensen het kúnnen, hun baby op een andere kamer leggen (wat een horror voor een baby, die nog maar net uit de baarmoeder komt, en die alleen geboren is na 9 maanden omdat hij anders te groot is voor de moeder om te baren, maar die nog continue bij zijn moeder behoort te zijn, om wakker te worden alleen en in het donker, zonder moeder in nabijheid, arrgh ) . Tot nog niet zo heel lang geleden sliepen ouders en kinderen altijd bij elkaar, het is heel natuurlijk, het is goed voor de band tussen kind en ouders en het zelf vertrouwen van kinderen ( mijn kind was nooit bang om te gaan slapen, alleen in dat ene jaar dat hij wel een eigen kamer had ( tussen 9 en 10 jaar) In andere culturen slapen kinderen ook gewoon bij hun ouders (en dat is niet uit ruimte gebrek)

   • marian zegt:

    Volg je moederlijke instinct Tessa en vertrouw erop dat jij als moeder van jouw kinderen het beste voelt/weet wat goed voor hun en jou is……… ♥

   • Wouter zegt:

    Wij kregen 20 jaar geleden ook altijd al veel commentaar dat onze dochter bij ons lag, zelfs op het consultatiebureau werd er met klem op gewezen dat dat niet de bedoeling was. Mijn ex-vrouw en ik waren daar gelukkig samen heel duidelijk in voor ons zelf dat het heel fijn was en goed voelde en daarbij de borstvoeding ook heel makkelijk ging, half slapende en uiteindelijk toen de tijd daar was is ze vanzelf naar haar eigen kamertje gegaan. Kortom ik zou er maar niet te veel mee zitten en je gevoel volgen!

   • Jen zegt:

    Hihi, same here! Niks van die negatieve mensen aantrekken.. Ik slaap nog steeds vaak met mijn kindjes op een kamer, zolang we dat allemaal fijn vinden is het toch niks anders dan leuk, veilig, gezellig en vertrouwen opbouwend? Wij weten het gewoon beter! 😉 misschien is het een sex iets; dat kan niet als de kinders in de kamer zijn..

 5. danielle zegt:

  mooi blog, dank voor het delen!

 6. wewe zegt:

  Fijn om dit te lezen, ben natuurrist en dragen van BH is er niet bij. Soms om ze even mooi voor de dag te laten komen. Maar liever niet.

 7. Heleen zegt:

  Fijn dat hier meer over wordt gepubliceerd .. tijden veranderen!
  Vrouwen in native stammen dragen zijn zoals ze zijn, heel natuurlijk! Borsten zijn heilige energie centra en behoren ook zo weer gewaardeerd te worden, allereerst door onszelf en vanuit gelijkwaardigheid ook door mannen.

 8. allemaal mooi en waarom dan weer ingespeeld op de angst voor (borst)kanker? een zonnige dag gewenst!
  http://www.zonzekerheid.nl/ophouden

  • Ik vind niet dat het inspeelt op de angst voor borstkanker. Het informeert erover dat er een link is.
   Net zoals het iets zegt over onze irreele angst voor hangborsten – ofwel waarom we gedrilt worden een BH te moeten dragen.
   Wat mij betreft is juist ook het energetisch aspect heel belangrijk. Daar spreekt deze dame minder over, en ben daar nog niet aan toe gekomen het erbij te zetten.
   Ik geloof dat onze borsten een soort ‘energetische antennes/sponzen’ zijn en deze worden zuiverder als er geen afvalstoffen in zitten. Uiteraard.

   • Je kunt jezelf overtuigen van alles wat je wilt en het zo ‘waar’ maken voor jou. Het geldt voor diëten, medicatie en allerlei rituelen. Het maakt dus niet zoveel uit wat je eet, slikt of niet slikt en doet. Als je de overtuiging hebt dat iets heel goed voor je is: eet het, slik het, doe het. Geloof je dat iets slecht voor je is: laat het liggen, neem het niet in, houd je er verre van.
    We zoeken (en vinden dus) allerlei verbanden die er niet zijn en leven zo een voorzichtig leven. Dit is goed voor je, dat niet. Dit moet je doen, dat moet je laten. Volgens mij is het uitsluitend van belang welke overtuigingen je hebt. De enige ‘fout’ die je kunt maken is dus iets eten, slikken of doen waar je je schuldig over voelt of waar je je volgens de maatschappij of jouw referentiegroep slecht over zou moeten voelen.

   • Belangrijk is wel dat je het bewustzijn hebt over wat je doet. Als je je intentie kunt zetten dat bv bepaalde medicatie goed is, kan het goed zijn. Maar dan moet wel ook elke vezel in je lichaam daarvan overtuigd zijn.
    Ik weet dat veel vrouwen nooit hebben nagedacht over

     geen BH

    dragen. Het bewustzijn te hebben dat er een keuze mogelijk is en dat voor alles iets te zeggen is is belangrijk.

 9. Marjolein zegt:

  Ik heb nooit een bh gedragen tot ik na borstkanker een prothese in een bh kreeg…sheer luck 😉

 10. Heidi zegt:

  Als je maar een bescheiden B cupje hebt en nog bijna een cupmaat verschil tussen beide borsten en ze hangen ook nog als theezakjes, dan wil je wel graag een bh dragen.

  • Ingrid zegt:

   En zo is dat

  • Ankie zegt:

   Ik noem ze altijd friet-zakjes hi hi, heb niet graag m’n bh aan, maar het staat toch echt wel beter ja, ’n gel bh draag ik, lekker warm en lekker zacht….en ’n bescheiden b-cupje, maar goed, als ik geen bh zou dragen dan doet dat met hardlopen of zo nog zeer ook…dus we houden ‘m maar aan joh….wel uit bad en in m’n bankhangpak, zonder bh op de bank uiteraard

  • Hennie Blom zegt:

   Heidi zo denk ik er ook over, vind het gewoon netjes staan!!

   • Lees goed wat het advies is: Laat je beha zo vaak als het maar kan uit.
    Dat betekent dus niet dat je geen beha meer aan mag. Uiteraard als je sport, springt of er netjes uit wilt zien doe je een beha aan.
    En zelf merk ik dat ik me zonder beha een stuk kwetsbaarder voel. (Bloter ook terwijl er niets te zien is) Waar ik me niet zeker voel, doe ik hem dan ook zeker aan.
    Maar ik ben blij als hij dat daarna weer uit kan.

  • Annemiek zegt:

   Uh nee .. ik heb een b cup en vind dat al groot…. vroeger was t minder en nou ja t kan meer… en als je borsten niet helemaal te gek mooi weet ik veel wat voor flauwekul zijn dan kan er toch wel n ander stukje van je lijf heel mooi zijn? Een BH heb ik altijd vreselijk gevonden om te dragen. heel af en toe doe ik er een aan inderdaad omdat t netter mooier, sexier meer zoals t hoort is..En ik vind als ik dit zo lees gezondheid heel wat belangrijker dan een stukje schoonheid.

 11. Paula zegt:

  Nooit bij nagedacht om geen bh te dragen. Maar als ik ’s avonds mijn bh uit doe, voelt dat altijd heerlijk! En toch niet zelf op het idee komen om…… Dus ik ga maar eens minderen qua uren dat ik overdag een bh draag!

  • Katie zegt:

   Haha ja zo begon ik ook, heb ‘m nu nooit meer aan 😅. ik draag nu zon soort lingerie topje onder m’n kleding ipv een bh. Zo ben ik niet zo overgeleverd aan die blootheid, maar heb ik toch die vrijheid van geen bh dragen. Ik heb een a’tje, maar mensen die me daar op gaan beoordelen heb ik toch geen boodschap aan 😂👍 Merk dat ze mooier zijn gaan staan en steviger aanvoelen. Ze zijn iets gevoeliger natuurlijk, maar dat tegenover die onnatuurlijke ongemakkelijkheid van een band over je ribben getrokken met 2 ijzeren beugels. Ik droeg m vooral omdat ik het er beter uit vond zien (voor anderen dus), maar het leven is me echt te kort om me daar nog druk over te maken. Heerlijke vrijheid dit, ze voelen ook echt weer als een deel van m’n lichaam ipv 2 ongemakkelijke bultjes erbovenop. Daarbij voel ik me veel zekerder omdat ik m’n lichaam niet meer hoef te verstoppen, maar gewoon lekker kan gaan leven.

 12. Margreet zegt:

  Ik denk dat zonzekerheid in zeker zin gelijk heeft maar het is wel te kort door de bocht. Er zijn tegenwoordig zoveel ongezonde zaken die ons vergiftigen, het lijkt me goed dat daar op gewezen wordt. En je kunt mij niet wijsmaken dat de godganse dag suiker eten alleen maar slecht is omdat dat onze overtuiging zou zijn. lariekoek!

  • Dat kun je mij ook niet wijsmaken 🙂
   Waarschijnlijk omdat ik de overtuiging heb dat ‘de godganse dag suiker eten’vrij extreem zou zijn. De boodschap is dus: doe waar JIJ van overtuigd bent, waar JIJ je fijn bij voelt! Alle tegenstrijdige berichtgeving draagt slechts bij tot meer verwarring bij velen. Dus geloof ik NIETS, ook niet dat er zoveel ongezonde zaken zijn die ons vergiftigen. Als jij dat wel wilt geloven ben je daar volledig vrij in, ook om je gedrag daarop aan te passen. Een zonnige dag!
   p.s. Gaan we echter cijfers over borstkanker of andere ziektes vermelden, dan wordt er ingespeeld op de angst daarvoor, en dat vind ik jammer. Maar da’s ook maar weer een mening!

   • Margreet zegt:

    Dat is dan weer jouw overtuiging blijkbaar. Ik heb geen overtuigingen eigenlijk, ik heb een hekel aan dat woord. Ik vind het wel interessant om te lezen over voedsel (en daarin is veel te leren) zonder ergens van overtuigd te zijn :p Het boeit me simpelweg, dat kan ook zonder dat er een angst oid aan vast zit 🙂

   • zieltjeanne zegt:

    Haha toevallig ook bekend met de biologische wetten? Ik heb namelijk net ook direct verder gescrollt toen t over kanker ging. 🙂 En ik dacht precies hetzelfde! Hartelijke groetjes!

 13. nonabona zegt:

  Ik vind dit artikel goed en belangrijk, maar ik heb een probleem met de visuele representatie die toch zeer mannelijk is. Dat is dan een misrepresentatie van het vrouwenlichaam, sterker nog, een lichaam zonder hoofd. De vrouw is een geheel, niet stukje hier of daar en zeker niet door de blik van een man.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2720/Nieuws/photoalbum/detail/2875061/296799/18/Topless-demonstratie-in-Toronto.dhtml

  • Beste Nona, graag zou ik foto’s van vrouwen laten zien; gezicht en borsten. Heb je een foto voor me die ik kan plaatsen?
   Ik ben geen man overigens en vind de foto van de borsten prachtig. Jij niet?
   Ik voel geen gebrek aan respect. Integendeel. Ik voel diepe eerbied voor de schoonheid ervan.

 14. marian zegt:

  Als ik een dag geen beha draag, wordt het onder mijn borsten rood en gaat het smetten. Hoe kan ik dit voorkomen? Verder heb ik een comfort-bra, toch iets maar ik voel daarbij geen steun. Kan ik dit vergelijken met het geen beha dragen?

  • Even aan mijn borsten gevraagd wat ze in zo’n geval nodig hebben… 😉
   Naast goede hygiene en genoeg lucht door genoeg beweging…(voorover bukken om lucht te geven en regelmatig opliften.) hebben ze nodig:
   – Tea Tree (bv Anti-Bacteriële Crème)
   – Pau d’arco thee (zowel inwendig drinken als uitwendig deppen)

   • Ingrid zegt:

    Waarom adviseer je geen bezoek aan een arts Vrouwencirkel? Ik vond je gevaarlijk bezig hier.

  • aan Ingrid: Zoek maar en na wat ‘smet’ is. “Een smettende huid is, ook als deze is geïnfecteerd met de gist Candida, niet ernstig. Met goede verzorging en een eenvoudige behandeling is de aandoening meestal snel te verhelpen.” Een arts zal een een indrogende zalf (zwavelzinkolie) of een antigistcrème voorschrijven + een goede hygiene.

 15. Wendy zegt:

  al jaren draag ik alleen een bh als ik (heftig/chaos) ga dansen, heel tevreden
  bij bh-dragen meer/vaker last van mijn rug

 16. Riejet zegt:

  Wat mij opviel in de tekst: vrouwen die een bh dragen en vrouwen die geen bh hoeven dragen…alsof niet beide een vrije keuze zijn.

 17. L. zegt:

  Ik heb 1 borst. En draag als het even kan, ook buiten, geen bh. Als ik wel een bh draag dan met 1cup, dus zonder prothese. Iedereen mag zien dat ik 1 borst heb. Ik vind dat een natuurlijke borst altijd mooi is. Hoe deze ook beweegt, hangt of wat dan ook. Jammer dat veel van ons vrouwen zich zo rot voelen als je er natuurlijk bij loopt. Het is dan ook aangepraat dat we ons voor onze borsten moeten schamen of dat ze alleen maar voor de mannen hun genot zijn en er in kleding mooi omhoog en rond uit moeten zien. Dat is onnatuurlijk. Daarom geniet van je borsten, hou van je lichaam.
  Ik heb 1 borst en ben heel trots op mijn borst. In een bericht hierboven staat iets over foto’s van borsten. Mag ik hier verwijzen naar een site http://www.1borst.nl waar foto’s en mooie verhalen opstaan van vrouwen met 1 of geen borsten.

  Lily Westerbrink

 18. Ingrid zegt:

  Wat een dom gesnater..en over 10 jaar wordt het tegendeel weer beweerd. Zonder BH heb ik overigens pijn in mijn borsten. Bovendien staat het veel mooier, je kleding en figuur toont beter en pas op : ik draag uitstekende BH’s van dure, goede merken die persoonlijk worden aangemeten.

 19. arlette zegt:

  ik masseer dagelijks beide borsten 30x van binnen naar buiten en andersom, neem goed de oksel mee. aloe^vera gel is de beste lymfereiniger, , geleerd van een prof tijdens kankermassages

 20. Michelle zegt:

  Ik heb zelf ook een beetje moeite met geen bh dragen, heb nogal een grote cupmaat en hou helemaal niet van dat bungelende gevoel 🙂 als ik in de spiegel kijk vind ik ook dat er 15 jaar ouder uit zie en dan voel ik me ook zo. Het gevoel van huid op huid is ook niet lekker, zweterig gevoel. Maar, ik zal ze wél regelmatig gaan schudden en masseren 😀

 21. mijnzijn zegt:

  Ik heb een normaal postuur met cupmaat F. Zwaar zijn ze dus. Ik vind het niet prettig zonder beha rond te lopen. Met sporten draag draag ik zelfs een dubbele sport-top. Als je gaat joggen en je hele boeltje springt op en neer is pijnlijk en je voelt je ook heel ongemakkelijk tov je omgeving.
  Maar ik zal wel letten op een goede vorm van de beha als ik hem draag, proberen meer sporttops ipv beugelbeha’s te dragen en ze thuis uit te laten. 🙂

 22. melanie zegt:

  Laatste vroeg een vriend mij of ik bij het dansen mijn bh uit wilde doen. Ik vond dat spannend, omdat ik E-cup heb, maar ik vond uitdagend genoeg om te doen. Ik heb na het dansen met hem ook met anderen (mannen en vrouwen) gedanst. Ik vond het enorm bevrijdend. Net als naakt zwemmen in zee!

 23. Mo zegt:

  Ik heb ook cup F en een normaal postuur. Regelmatig zere borsten, of ik nou met of zonder beha loop. Loop ik met beha dan doen ze zeer van de beugels en van het elastiek, loop ik zonder beha, dan krijg ik rode stuiterplekken aan de onderkant. In deze maat bestaan er ook geen sportbeha’s en is maar zelden een beha zonder beugels te vinden.
  Zonder beha met een cup F op pad gaan, vind ik geen lolletje. Wat ik sinds een tijdje doe, is dat ik beha’s heb aangeschaft met een voorgevormde cup (heel goedkoop bij de Primark) die ik losmaak als ik b.v. achter de computer zit. Dan hebben ze nog wel een beetje steun door de cups, maar is het niet zo afgekneld. Dat scheelt alweer een paar uur per dag een beha dragen.

 24. Hinketink zegt:

  Ik heb hangende borsten en een grote maat cup, maar ben door dit artikel toch mijn bh uit gaan laten. In het begin wat onwennig, maar mijn borsten maken nu veel meer deel uit van mij. Niet langer verstopt en ingesnoerd. En dat huid op huid en dergelijke went ook als iets dat er gewoon bij hoort. En hoe meer ik rechtop loop met mijn schouders naar achteren, hoe mooier en prettiger het is.
  Zoals vrouwencirkel schrijft voel ik mij zonder bh ook kwetsbaarder. Vind dat eigenlijk een rare gewaarwording. Blijkbaar is met bh zo de norm geworden…

 25. Ina zegt:

  Een ander woord voor melkzuur is aluminiumlactaat, wat wel goed is in deodorants. Dat is echt iets anders dan aluminiumoxide.

 26. Hey vrouwen, bovenstaand stuk is gepubliceerd in Frontier Life!
  http://frontierworld.nl/webshops/?product_cat=frontier-life

  Het zou fijn zijn als iedereen deze informatie krijgt. Dat een beha dragen niet meer de norm is… maar we echt vrij zijn om het wel of niet te dragen.
  Lees vooral ook het stuk op dat ik deze week plaats op deze website over deodorants om je borsten en lichaam echt weer gezond te maken.
  Mijn borsten voelen steeds beter en worden steeds gevoeliger voor wat ik eet. Als ik niet gezond eet en te veel drink, dan voel ik dat gelijk.
  Bedankt voor jullie vele reacties en bevrijde borsten!
  Nicole

 27. Evi Verslyppe zegt:

  schitterend die foto! en zeer wijs artikel! ik draag al zo’n 13jaar geen bh’s meer en ik leer mijn eigen bijna 12jarige dochter om dit ook niet te doen, alhoewel ze dan heel erg afwijkt van de norm van al haar vriendinnetjes, en zich nu al zou schamen over het gewiebel van haar veranderende borstjes in wording…

 28. oma zegt:

  Een jaar of 5-6 geleden was ik in een modezaak kleding aan het passen toen ik de verkoopster vertelde dat ik geen BH droeg. Haar reactie was dat het niet opgevallen was en zei vertelde mij dat ik geen hangborsten had. Ik moet er bij vermelden dat ik 73 jaar ben, 4 kinderen op de wereld heb gezet en allemaal borstvoeding heb gegeven. Alleen kort na de bevallingen heb ik een voedingsbeha gedragen maar nu al meer dan 40 jaar niet meer en heb mooie stevige borsten.
  Een BH is volgens mij beslist niet nodig.

 29. Dit is wat ik al jaren vertel aan vrouwen tijdens een borstonderzoek met Medische Thermografie. Dank je wel dus voor dit fantastische stuk, hoe meer vrouwen dit weten hoe beter!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s