Boeken

hoeraongesteld• Hoera ik ben ongesteld! Help, ze wordt volwassen! Een boek van Marion Kuiperi en Yvonne Versteeg vol tips, verhalen en ideeën over het vieren van de eerste menstruatie voor meiden en de volwassenen om hen heen. Eindelijk de maantijd in een nieuw respectvol daglicht. En het leuke is; mijn website MoonCraft wordt er nog in geciteerd ook! Kijk en bestel voor al die jinge vrouwen om je heen. www.hoeraikbenongesteld.nl

lessen_pleiaden• Lessen van de Pleiaden, Barbara Marciniak, Uitgeverij Petiet, 2004, ISBN: 9075636059
Hoofdstuk 5; het wekken van de Godin gaat over de verloren vrouwelijke kracht en de menstruatie. “De energie van de Godin snelt voort, klaar om te werken met diegenen die bereid zijn haar roep te herinneren. Vrouwen, wordt wakker en lees de gebruiksaanwijzing van je lichaam. Ontdek dat je iets kostbaars bezit…”

groteboek-van-de-maanHet grote boek van de Maan, Claudia van der Sluis. Schors, Amsterdam, 2002.
Het Grote Boek van de Maan bevat alles wat ‘lunaliefhebbers’ (luna = ‘maan’) willen weten – en meer. Dit boek bevat een schat aan informatie. Zogenaamde ‘spells’, rituelen, mythen over maangoden- en godinnen, interessante wetenswaardigheden en feiten,  (rituele) recepten, magie, divinatie en maanfeesten, verschillende kalenders én de bijzondere band die vooral vrouwen met de maan hebben.

dochers_maan• Dochters van de maan, de menstruatie in mythen en in de moderne tijd. Door Annemarie Peters & Karin Peters, Altamira-Becht 2004, ISBN: 9069636476
In Dochters van de maan laat Jungiaans therapeute Annemarie Peters zien hoe vrouwen worden beheerst door hun menstruatiecyclus. Ze illustreert dit met voorbeelden uit sprookjes en mythen. Peters pleit ervoor dat vrouwen hun ‘maandstonde´ accepteren, met alle mogelijkheden en beperkingen; ze geeft oefeningen die vrouwen ertoe aanzetten dichter bij zichzelf te komen… en zo op een natuurlijker wijze te leren omgaan met hun opspelende hormonen.

rode tent• roman: ‘De Rode Tent’, van Anita Diamant. De Kern, Baarn, 1999. Oorspronkelijke titel ‘The Red Tent’. In ‘De Rode Tent’ wordt de geschiedenis verteld van bijbelse vrouwen en alle gebruiken rondom de rode tent, de menstruatietent, waarin ze zich terugtrokken met elkaar en veel lol en tranen deelden. Het is juist deze hechtheid, in deze tent ontstaan, waardoor de stam zo sterk blijft. Tegenwoordig is de Rode Tent weer helemaal terug. Overal in het land zijn Rode Tent meetings van (menstruerende) vrouwen.

13 clanmoeders• de bijbel voor het vrouw-zijn: De dertien oorspronkelijke clanmoeders’ van Jamie Sams. Monique Smit: “De eeuwenoude Indiaanse tradities die bewaard zijn gebleven, vormen de basis van de verhalen van de dertien oorspronkelijke clanmoeders. De clanmoeders en hun bekwaamheden dienen als rolmodel om te groeien naar volledige volwassenheid van elke hedendaagse vrouw. Prachtige verhalen, vol magie, die ons laten zien hoe we het beste in onszelf naar boven kunnen halen.

ontembarevrouw• en nog een bijbel voor het vrouw-zijn: De ontembare vrouw (Women who runs with the wolves) van Clarissa Pinkola Estés.
Aan de hand van oude mythen en volksverhalen vertelt Clarissa over de ziel van de wilde vrouw; zij die de vlam van het ontembare draagt en leeft. Iedere vrouw heeft deze vlam, helaas vaak stevig ongestoft door eeuwen van vrouwelijke onderdrukking. Aan de hand van de verhalen komt jouw vuur weer tot leven. Wat ben ik blij dat ik dit boek al vroeg in handen kreeg!

dochters van kopervrouw• roman: Dochters van Kopervrouw, Anne Cameron, Uitgeverij De Geus, 2005, ISBN: 9044507192
Eén van de grote schatten in mijn boekenkast. In pocket en hardcover uitvoering! In Dochters van Kopervrouw tekent Anne Cameron de eeuwenoude verhalen op van de vrouwen van de Noetka-indianen van Vancouver Island. Dat is een cultuur waar de vrouwen de basis vormen. Hun verhalen over de oervrouw – kopervrouw – roepen een levendig beeld op van een cultuur die in harmonie was met de natuur en waar vrouwen in geen enkel opzicht onderdeden voor mannen. Dankzij hun bijzondere kracht hebben de Noetka-vrouwen tijdens eeuwen van onderdrukking kans gezien hun tradities te bewaren. Juist ook de eerste verhalen, de scheppingsverha;en, zijn geweldig. De man ontstond uiteraard uit de vrouw, hoe anders? Maar niet op de wijze die jij denkt. Lezen!

overgang - susan weed• De Overgang; Een Nieuwe Levensfase, Susun Weed, ISBN 9079249068
In dit boek over de Menopauze geeft Susun Weed een schat aan praktische informatie voor vrouwen die in deze periode goed voor zichzelf willen zorgen en liever geen hormonen willen gebruiken. Ze benadrukt – zonder te oordelen – het belang van de eigen creativiteit en verantwoordelijkheid en het feit dat iedere vrouw anders is. Dit boek is een naslagwerk en een praktische vraagbaak, daarnaast biedt het op een poëtische manier toegang tot de wijsheid van generaties vrouwen. Met humor en compassie neemt – Grootmoeder Groei – de lezer bij de hand en voert haar op een hartverwarmende en troostende manier mee naar een nieuwe periode in haar leven.

• Het vagina boek, Goedele Liekens, Unieboek, Het Spectrum, december 2006
Anno 2005 is de vagina nog steeds een taboe. Van de Nederlandse vrouwen durft zo’n 50% niet met haar vriendinnen over dit lichaamsdeel te kletsen en weet 85% niet zeker of haar vagina er wel uit ziet zoals hij er uit hoort te zien. Tegelijkertijd begint het tij te keren; het toneelstuk De vagina monologen werd een doorslaand succes en designer vagina’s zijn hip.

• Blood, bread, and roses : how menstruation created the world. Judy Grahn
Of lees het online

• Lijst met boeken over vrouwen riten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s