Beperkt houdbaar

33255949Beperkt houdbaar is de titel van de documentaire uit 2007 van  Sunny Bergman over de (treurige) relatie van vrouwen met hun lichaam. Ik was redelijk in shock na het zien van deze documentaire omdat het de werkelijkheid laat zien van onze ontevredenheid over ons lichaam. Hoe mooi een vrouw ook is in de ogen van een ander, zij zal altijd wat te klagen hebben over haar uiterlijk. Niet de focus hebben op dat wat mooi is, maar op wat ze niet mooi vindt. Kun jij het zeggen? Dat wat je mooi vind aan jezelf? Durf je dat te noemen? “Ik heb prachtige billen!?”
Ons vrouwbeeld is van jongs af aan bepaald door de boekjes, films en barbiepoppen. Dus ja, daar wijken we snel van af…

Website bij de film
Fragment

Over de film: “In ‘Beperkt Houdbaar’ laat Sunny Bergman zich, net als in haar vorige films, inspireren door haar persoonlijke leven. Op 34-jarige leeftijd is Sunny bang om binnenkort niet meer aantrekkelijk te zijn, terwijl ze tegelijkertijd boos is dat vrouwen voortdurend op hun uiterlijk beoordeeld worden.
Deze innerlijke tegenstrijdigheid is de drijfveer voor een filmische zoektocht door een wereld waar vrouwen na hun 35ste niet langer houdbaar zijn. De cosmetische industrie vaart er wel bij en laat niet na Bergman en andere vrouwen te wijzen op hun tekortkomingen. Van kraaienpootjes tot schaamlippen, van hangborsten tot ‘zadeltassen’. Overal laat Bergman zich aan een kritische blik onderwerpen door plastische chirurgen, die graag het mes in haar zouden willen zetten. Ook gaat ze verhaal halen bij glossy’s als de Cosmopolitan. Waarom schenken ze zoveel aandacht aan het uiterlijk, terwijl ze ook prediken dat vrouwen zelfstandig en vrijgevochten moeten zijn? Of is dat geen tegenstelling?
De film laat zien dat vrouwen zichzelf niet meer normaal vinden, omdat vrouwbeelden gephotoshopt en gelift zijn. Rimpels, tailles, borsten, alles kan op foto’s opgepoetst worden, zodat vrouwen uiteindelijk proberen hun lichaam te vormen naar een onbereikbaar beeld. De foto wordt reëler dan de werkelijkheid.

Sunny Bergman maakt dit proces inzichtelijk bij een vaginakliniek in Los Angelos. Vrouwen en minderjarige meisjes laten daar hun schaamlippen verwijderen om meer te lijken op Playboy foto’s, waarbij schaamlippen bijna helemaal weggepoetst zijn. Als doktor Matlock vervolgens de regisseuse zelf onder handen neemt, wordt duidelijk hoe subtiel zijn strategie is.”

Regie: Sunny Bergman
Produktie: Valérie Schuit, Viewpoint Productions

Film 2

SUNNY SIDE OF SEX – zie hier een fragment

“In de vierdelige serie Sunny side of sex reist Sunny Bergman over de wereld langs de grenzen van ons denken over seksualiteit, de liefde, vrouwelijkheid en het lichaam. Vanuit een persoonlijk betrokken perspectief gaat Sunny in Oeganda, China, Cuba en India op zoek naar verrassende denkbeelden, die aan onze eigen (westerse) ideeen wrikken over wat normaal is, of hoort te zijn. Sunny side of sex laat zien dat in het liberale Nederland, dat seksueel bevrijd lijkt te zijn, toch dogma’s en vastgeroeste conventies bestaan. Seks is veel complexer en boeiender dan wat we dagelijks voorgeschoteld krijgen.

scenario en regie: Sunny Bergman, camera: Sunny Bergman, Anneloor van Heemstra, redactie: Tamara Vuurmans, geluid: Carla van der Meijs, muziek: Tijmen Bergman, productie: Manu Hartsuyker, eindredactie VPRO: Barbara Truyen, producent: Valerie Schuit”

2011 Viewpoint Productions – VPRO Televisie

Een reactie op Beperkt houdbaar

  1. lisoverseks zegt:

    Ik kende deze film en documentaire niet. Wil het graag bekijken. Een aanrader. Dankjewel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s