Over talisvrouwen en voormoeders

venus willendorf_

Afgelopen zaterdag 1 februari ben ik naar een prachtige dag geweest in Heiloo van Academie PanSophia over de ‘Universele Moeder, verbinding tussen donker en licht, tussen oud en nieuw. Zij brachten een mooie mix van kennis en ceremonie, doen en ervaren  en luisteren. 

Ik ben zeer dankbaar kennis te maken met het werk van godsdiensthistoricus en theoloog Dr. Annine van der Meer, die geweldig onderzoek heeft gedaan naar onze voorouderlijke godinnen. Er lagen vier boeken van haar hand en ik wist bijna niet welke boek ik als eerste zou gaan kopen. Ik kocht ‘Venus is geen Vamp’. “In dit boek maakt Annine van der Meer een eind aan het geseksualiseerde, gedemoniseerde en patriarchale beeld van de oervrouwe. Ze rekent af met het vrouwloze beeld van de prehistorie zoals de vaderlandse geschiedenis ons voorschotelt. Als een ware pionier brengt Annine van der Meer orde in de chaos van de venuskunst, de sacrale voorchristelijke vrouwelijke kunst die te maken heeft met leven, dood en wedergeboorte.” Omdat ik heel graag wil weten hoe we hier in Nederland leefden voor de Romeinen hier kwamen zag ik dat dit boek daar dieper op ingaat. 

Ik ben gelijk gaan lezen en toen kwam ik deze zin tegen: “zelfs als de tijden patriarchaliseren, blijven de venusbeeldjes overwegend vrouwelijk. Het is de vrouwe, die de moeder is van alle voormoeders. Zij geeft en neemt het leven en gaat als een soort talisvrouw mee in het graf.” Ineens besefte ik dat vastzit aan onze patriachale taal dat een woord als talisvrouw en voormoeder me raar in de oren klinken. Maar het zijn geweldige woorden die ik gelijk in mijn hart sluit. En die ik op welke manier dan ook zal aanleren aan de autocorrectie van de spellingcheck. 

Ook Annines website is fantastisch en geeft veel informatie over onze voormoeders en moedertaal. (itt vadertaal) Kijk maar eens naar de lijst met verschillen tussen moederland en vaderland

+ In het moederland is een maagd een vrouw die op zichzelf staat en zelfstandig is.Men gebruikt de term ook om er een meisje van huwbare leeftijd mee aan te duiden. Ze hoeft niet noodzakelijkerwijze een ‘virgo intacta’ te zijn, dus een ongeschonden maagdenvlies te hebben. In de bijbel komt het begrip ‘maagd’ voor in de zin van meisje van huwbare leeftijd. Je vindt de ‘maagden’ in de zin van meisjes van huwbare leeftijd onder andere in de harem van de koning! 

– In het vaderland wordt de grondbetekenis van het begrip maagd omgebogen in seksuele richting. Het begrip maagd wordt versmald tot een ongeschonden maagdenvlies, waarin het deel voor het geheel staat. Het is een ‘pars pro toto’. Kuisheid wordt populair. Seks is zondig. Het lichaam is zondig. De enkele overgebleven priesteressen moeten maagd zijn en vooral maagd blijven.

Academie PanSophia
Website Annine van der Meer
Kijk op voor alle verschillen tussen moederland en vaderland

VRAAG:
Waar is jouw talisvrouw? Heb je haar? Stuur dan een foto en wat woorden…

vrouwelijke groet,
Nicole

Dit bericht werd geplaatst in boek, Ervaring. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s